12
10
2017

2017 m. rugpjūčio mėn. Lietuvoje šviežiam vartojimui bulvių ir daržovių buvo supirkta daugiau, o obuolių – mažiau

Bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2017 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2016 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 21,59 proc. daugiau, t. y. 3 309,841 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 9,89 proc. daugiau – 556,636 t. Kadangi bulvės traškučių gamybai šį sezoną jau nesuperkamos, tai jų kiekiai supirkti praėjusiais metais nebus įtraukiami į bulvių perdirbimui supirkimo palyginimą.
Daržovių, skirtų šviežias vartoti, 2017 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2016 m. rugpjūčio mėn., supirkta 28,09 proc. daugiau, t. y. 4 495,252 t. Didžiausią įtaką daržovių supirkimo padidėjimui turėjo padidėjęs pomidorų ir agurkų supirkimas, atitinkamai 2,3 karto (iki 738,843 t) ir 50,66 proc. (iki 1 116,249 t). Atnaujinus šiltnamius, šiemet buvo deklaruoti didesni pomidorų ir agurkų plotai. Raudongūžių kopūstų supirkimas padidėjo 40,73 proc. (iki 12,988 t), ), svogūnų – 38,82 proc. (iki 369,146 t), morkų – 29,11 proc. (iki 667,877 t), cukinijų – 24,09 proc. (iki 72,587 t), lapkotinių salierų – 15,67 proc. (iki 35,424 t). Tačiau kininių kopūstų supirkimas sumažėjo 1,92 karto (iki 15,400 t), burokėlių – 19,28 proc. (iki 291,216 t), porų – 13,89 proc. (iki 27,416 t), žiedinių kopūstų – 4,71 proc. (iki 7,573 t). Baltagūžių kopūstų supirkimas beveik nekito (+0,02 proc.) ir sudarė 972,323 t.
Nagrinėjamu laikotarpiu žalumyninių daržovių supirkimas padidėjo: svogūnų laiškų – 66,80 proc. (iki 27,695 t), krapų – 48,86 proc. (iki 15,743 t), špinatų – 34,19 proc. (iki 7,072 t). Lapinių petražolių buvo supirkta 19,34 proc. mažiau (7,053 t), salotų – 15,35 proc. mažiau (82,777 t). Salotų supirkimas mažėja antrus metus iš eilės, nes tai didelių darbo sąnaudų reikalaujanti daržovė ir ūkininkai jų mažiau augina. Mažesniam derliui taip pat įtakos turi ir nepalankios gamtinės sąlygos.
Pievagrybių, skirtų šviežius vartoti, 2017 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2016 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 33,42 proc. daugiau (158,393 t).
Obuolių, skirtų šviežius vartoti, šiemet supirkta 30,12 proc. mažiau – 109,130 t. Braškių, auginamų po danga, supirkimas padidėjo 76,27 proc. (iki 27,279 t).
Perdirbimo įmonėse 2017 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2016 m. rugpjūčio mėn., daržovių supirkimas padidėjo 34,58 proc. (iki 1 573,993 t). Pagrindinė padidėjimo priežastis – net 59,11 proc. padidėjęs burokėlių supirkimas (iki 1 171,077 t). Svogūnų supirkimas padidėjo 25,19 proc. (iki 55,185 t), baltagūžių kopūstų – 23,22 proc. (iki 11,933 t), morkų – 0,15 proc. (iki 66,222 t). Tik įvairių kitų daržovių (agurkų, salotų, brokolių, lapkotinių salierų, špinatų, krapų ir kt.) buvo supirkta 14,05 proc. mažiau (269,576 t). Jau keletą metų mažėja agurkų supirkimas perdirbimui, o salotų, lapkotinių salierų, brokolių superkama vis daugiau.
Šiemet vėliau prasidėjus obuolių derliui, jų perdirbimui rugpjūčio mėn. buvo supirkta 3 kartus mažiau. Įvairių uogų (šaltalankių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, aviečių) buvo supirkta beveik 3 kartus daugiau (236,957 t). Visų uogų supirkimas perdirbimui šiemet buvo didesnis ir tik aviečių supirkta mažiau.

 

ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS) informacija