02
06
2015

2015 m. balandžio mėn. Lietuvoje daržovių, skirtų šviežiam vartojimui, supirkta mažiau, o daržovių, skirtų perdirbti, – gerokai daugiau

Bulvių, skirtų šviežiam vartojimui, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2015 m. balandžio mėn., palyginti su 2014 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 17,66 proc. daugiau – 3 128,455 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 25,83 proc. daugiau – 429,092 t. Didesnį bulvių supirkimą nulėmė didelė pasiūla ir žemos kainos.

Daržovių, skirtų šviežias vartoti, 2015 m. balandžio mėn., palyginti su 2014 m. balandžio mėn., supirkta 17,07 proc. mažiau – 1 997,298 t. Šiemet saugyklose anksčiau pasibaigė baltagūžių kopūstų atsargos, todėl jų supirkta tik 98,246 t. Mažiau supirkta morkų – 16,01 proc. (307,271 t), agurkų – 12,82 proc. (900,470 t). Svogūnai šiais metais buvo realizuojami ilgiau, todėl jų supirkta 237,401 t. Salotų supirkimas padidėjo 33,23 proc. (iki 60,751 t), burokėlių – 9,28 proc. (iki 350,982 t), svogūnų laiškų – 2,51 proc. (iki 40,047 t).

Pievagrybių, skirtų šviežius vartoti, 2015 m. balandžio mėn., palyginti su 2014 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 5,41 proc. mažiau (135,532 t).

Obuolių, skirtų šviežius vartoti, šių metų balandį supirkta 13,84 proc. daugiau (515,261 t). Tačiau 2014–2015 m. viso obuolių sezono metu jų buvo superkama mažiau nei 2013–2014 m. Bendras obuolių supirkimas šviežiam vartojimui šį sezoną buvo 33,77 proc. mažesnis nei praėjusį ir siekė 4 304,484 t.

Perdirbimo įmonėse 2015 m. balandžio mėn., palyginti su 2014 m. balandžio mėn., daržovių supirkimas padidėjo net 87,75 proc. (iki 1 886,088 t). Svogūnų buvo supirkta 3,90 karto daugiau (24,855 t), burokėlių – 1,96 karto daugiau (1 540,906 t), morkų – 64,18 proc. daugiau (234,014 t), baltagūžių kopūstų – 35,16 proc. daugiau (78,5736 t). Įmonės superka daugiau daržovių, skirtų perdirbti, kai jų kaina rinkoje žema.

 

ŽŪIKVC (ŽŪMPRIS) informacija