01
08
2019

2019 m. birželio mėn. Lietuvoje šviežiam vartojimui bulvių ir daržovių buvo supirkta mažiau

Ankstyvųjų bulvių, skirtų šviežias vartoti, iš Lietuvos augintojų didmeninės ir mažmeninės prekybos ir kitose įmonėse 2019 m. birželio mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 8,03 proc. mažiau, t. y. 1 502,672 t. Perdirbti skirtų bulvių supirkta 4,89 karto mažiau – 84,936 t, nes šiemet anksčiau baigėsi seno derliaus bulvių realizacija.
Daržovių, skirtų šviežias vartoti, 2019 m. birželio mėn., palyginti su 2018 m. birželio mėn., supirkta 15,60 proc. mažiau, t. y. 4 226,614 t. Pagrindinė sumažėjimo priežastis – 2,39 karto (iki 457,345 t) sumažėjęs baltagūžių kopūstų supirkimas, nes jų ankstyvųjų veislių derlių labai paveikė sausra. Burokėlių supirkimas buvo mažesnis 44,88 proc. ir sudarė 67,407 t. Morkų supirkimas padidėjo 3,21 karto (iki 73,369 t). Šiltnaminių daržovių supirkimas kito nedaug: agurkų – padidėjo 0,01 proc. (iki 2 407,402 t), pomidorų – sumažėjo 1,51 proc. (iki 1 001,764 t).
Nagrinėjamu laikotarpiu žalumyninių daržovių supirkimas kito įvairiai: špinatų ir lapinių petražolių padidėjo, atitinkamai 3,12 karto (iki 7,079 t ir 76,51 proc. (iki 2,683 t), nes praėjusiais metais jų supirkimas buvo labai sumažėjęs. Tačiau krapų buvo supirkta 32,63 proc. mažiau (6,484 t), svogūnų laiškų – 15,15 proc. mažiau (41,212 t), salotų – 2,17 proc. mažiau (146,132 t).
Pievagrybių, skirtų šviežius vartoti, 2019 m. birželio mėn., palyginti su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, supirkta 34,07 proc. mažiau (145,500 t).
Braškių supirkimas šiemet buvo 29,34 proc. mažesnis ir sudarė 16,716 t.
Perdirbimo įmonėse 2019 m. birželio mėn., lyginant su 2018 m. atitinkamu laikotarpiu, daržovių supirkimas padidėjo 10,71 proc. (iki 137,153 t). Birželį, palyginti su kitais mėnesiais, daržovių perdirbimui yra superkama mažiausiai. Šiemet buvo supirkti nedideli kiekiai kopūstų, morkų, svogūnų, salotų, krapų, špinatų ir kt.

 

ŽŪIKVC (LŽŪMPRIS) informacija